Pokličite nas:080 30 45
SlHrRuDeEn
Pokličite nas:080 30 45

NOVICE | TIM VALORES D.O.O.Tim Valores

  • EUR/USD1,1296
  • Zlato1.161,77 €/Oz
  • Srebro13,69 €/Oz
Novice

Kaj si želim, da bi vedel o denarju pri 18 letih

Kaj si želim, da bi vedel o denarju pri 18 letih

Kot veliko mladih ljudi po svetu bom čez približno leto dni zapustil srednjo šolo in se vpisal na univerzo.
Upam, da me bo moje trdo delo dobro nagradilo z diplomo in potrebnimi veščinami za dobro službo s katero bom lahko plačeval mesečne račune.
Zelo se že veselim priložnosti, ki me čakajo v prihodnosti, se pa tudi zavedam, da bom ko zaključim šolanje pri 21ih v rdečih številkah vsaj za 40.000 funtov.
Biti zadolžen ni prijetno, kaj pa me še bolj skrbi je to, da še ne vem kaj narediti glede tega in kaj to pomeni dolgoročno. In ko se končno podam na trg dela, kaj bo to pomenilo za moje odplačevanje dolga, kako si bom zagotovil prihranek za ''deževen dan'' in plačal vse potrebne mesečne stroške in stroške kredita, kaj šele razmišljanje o pokojnini.
Čeprav se smatram za pripravljenega učenja pa nisem čisto prepričan kje začeti. Zakaj pa bi sploh že razmišljal o tem, v šoli nas ne naučijo kaj veliko o tem kako se pravilno lotiti naših financ. Imam pa veliko srečo, da imam starše, ki me podpirajo in spodbujajo, ni pa vsak tako srečen. Čeprav je na spletu veliko informacij, so velikokrat neurejene in kontradiktorne.
Kakorkoli, vsi se učimo biti odgovorni in tudi jaz sem na tej poti. Lansko leto, ko sem poskusno delal pri Financial Times, sem delil nekaj idej z njimi o tem kako bi se lahko vključili v pomoč srednjih šol. Ideja jim je bila všeč in tako se lahko vsaka srednja šola v Veliki Britaniji prijavi za brezplačen dostop do FT.com in tedenske novice, ki so zanimive za šolarje med 16 in 19 letom.
Mladi imamo v pred sabo veliko finančnih in političnih izzivov. Da bomo lahko kos tem izzivom moramo biti veliko bolj prisotni v tem svetu denarja in politike kot smo sedaj.
Delo v Londonski pisarni Financial Times je bila zelo dobra priložnost, da sem to testiral. Claer Barrett, FT Monday oblikovalka mi je predlagala, da vprašam najbolj popularne pisatelje novic dve vprašanji : kaj je bil najboljši finančni nasvet, ki so ga prejeli ko si bili še mladi in kaj bi danes svetovali mlademu človeku kot sem jaz.
Torej za vse ki vas zanima kaj so povedali je tukaj nekaj nasvetov, ki so se meni zdeli uporabni in upam, da bodo tudi za vas.

Lionel Barber, Editor, Financial Times

Ne maram dolga in to sem se naučil od očeta, ki je rasel v depresiji v letih 1930. Vedno sem bil varčevalec in rad imam rezervo, če gre kaj narobe. Bil sem celo tako konzervativen, da nisem kupil nobene delnice pred mojim 40im letom. To je bil napaka, ampak nisem bil izobražen na tem področju. V investiranju vidim vrednost, še posebej zato, ker je potrebno poskrbeti zase ko se postaramo, zato menim da je pomembno.
Kot mladenič sem med počitnicami delal v tovarni, saj mi starši niso kar tako dajali denarja.
Mladi morajo razumeti, da potrebujejo veščine, da imajo kaj ponuditi delodajalcu – naučite se programiranja ali jezika. Potrebujete nekaj posebnega, da bo delodajalec razumel vašo prednost. Naredite kar lahko, da se finančno osamosvojite. Ne pričakujte od staršev, da vam kar tako dajejo denar.

Martin Wolf, Glavni ekonomski komentator, Financial Times

Najboljši nasvet, ki sem ga prejel? Je čisto preprost : pridobi si najboljšo možno izobrazbo in to bi bil tudi moj nasveti, ki bi ga delil z mladimi okoli financ. Drugače se pa ne spomnim, da bi kdorkoli kdaj koli z mano delil kakšen finančni nasvet. To je bila tema o kateri nisem razmišljal in tudi nihče okoli mene ni.
Moja mama je imela instinktivno nagnjenje po kupovanju nepremičnin, to ji je dobro šlo. Morda je pomembno poudariti, da sta moja starša odraščala v obdobjih med 1910 in 1918, se pravi med veliko depresijo. Bala sta se delnic in obveznic, saj sta menila, da so nerazumljive in nevarne. Vsi njuni prijatelji so menili enako : finančni trg je bil kriv za krizo in danes vemo, da so imeli prav.
Baroness Altmann, Bivša pokojninska ministrica
Najboljši nasvet, ki sem ga kot mlada prejela je bil o moči dolgoročnega varčevanja in ne samo za ''deževni dan''. Dobra lekcija je bil tudi nasvet, da je potrebno investirati ko trg zgleda šibek, ker tako lahko prideš do boljše cene ko drugi prodajajo.
Danes bi bil moj nasveti mladim, da ne izgubijo vere v varčevanje in da se čimprej rešijo kreditov in začnejo varčevati. Ne poslušajte in ne sodelujte pri ''hitro obogatimo'' shemah. Po navadi imajo ti ljudje svoje interese na prvem mestu in ne vaše. Najbolje kar lahko naredite je, da se naučite o finančnem načrtovanju – naredite si dober načrt kako pametno trošiti in varčevati. Vem, da se morda sliši dolgočasno ampak je res najbolje načrtovati in se naučiti kako investiranje in varčevanje delujeta in kakšne so razlike med varčevanji, kakšna je razlika med varčevanjem za ''deževni dan'' ali pa za hišo in med dolgoročnim varčevanjem.

Lucy Warick-Ching, Financial Times, pisateljica člankov za družinski proračun

Želim si, da bi mi kdo povedal o neverjetni moči obrestno obrestnega računa ko sem jih imela 16 in ko sem dobila svojo prvo plačo za delo prodajalke programa pri našem lokalnem nogometnem klubu. V bistvu to pomeni, da dobivaš obresti na že izplačane obresti, kar pomeni, da so tvoji prihranki kot snežna kepa, ki se kotali po pobočju in pobira ostale snežinke po poti.
Moj nasvet bi torej bil, da začnite varčevati zgodaj in vzdržujte varčevalne navade in boste daleč pred večino vrstnikov.
Ne čakajte na svojo prvo plačo. Prosite starše in družino, da vam namesto daril za rojstni dan in podobne priložnosti raje dajo denar in začnite z kotaljenjem te snežne kepe. Če ste mlajši od 18 let, lahko vaši starši za vas kupujejo delnice. Tudi če lahko privarčujete samo nekaj funtov na mesec, vas spodbujam, da to začnete čimprej, saj prej kot začnete dlje bo denar delal za vas.

Bonitetna ocena Tim Valores
KontaktJarška cesta 10 b
1000 Ljubljana
T : 080 30 45
E: info@timvalores.si
Prijava na novice
Strinjam se s pravnimi pogoji in sem prebral izjavo o varovanju zasebnosti.
Dovoljujem, da me do mojega preklica obveščate o zanimivih dogodkih in novicah preko e-sporočil.
V kolikor v prihodnosti ne boste več želeli prejemati naših e- sporočil, se lahko od njiih kadarkoli odjavite ali pa nam pošljete e-mail na: info@timvalores.si. Vašo informacijo bomo obravnavali v skladu z zakonskimi predpisi.

Izjava o varovanju zasebnosti
Hvala za vašo prijavo na novice.