SlHrRuDeEn
Pokličite nas:080 30 45

NOVICE | TIM VALORES D.O.O.Tim Valores

  • Zlato1.098,60 €/Oz+6.30 (+0.50%)
  • Srebro14,77 €/Oz+0.47 (+2.80%)
  • S&P 5002.579,28+3.73 (+0.14%)
  • DAX13.342,44+235.94 (+1.78%)
  • Sodček54.27 $-0.12 (-0.22%)
Novice

Peru in Brazilija, nova rudarska dragulja Latinske Amerike

 peru-brazilija-nova-rudarska-dragulja-latinske-amerike

Rudnik Las Bambas naj bi v prvih petih letih proizvodnje dostavljal 400.000 ton bakra na leto, kar bi Peru zavihtelo med top 3 proizvajalce bakra na svetu. (Vir: MMG)

 

Rudarski sektor Latinske Amerike si je končno opomogel od gospodarske recesije, znotraj katere so cene surovin skoraj dve leti trpele znižanje. Vendar pa rasti v regiji ne bodo vodile običajno priljubljene države, kot je Čile, ampak dve državi, ki sta postopoma padali v nemilost vlagateljev – Peru in Brazilija.

Glede na zadnje analize pri BMI Research, so projekti Peruja na področju bakra in konkurenčen sektor železove rude v Braziliji, nastavljeni za izravnavo notranjih političnih in operativnih tveganj, kar bi državi utrdilo kot eni izmed vodilnih držav za povečanja naložb v rudarskem sektorju Latinske Amerike.

Čile je še vedno št. 1 rudarskega sektorja, še posebej, ko gre za baker, s proizvodnjo okoli 346.000 ton, od danes pa do leta 2020. Medtem ko se za Argentino pričakuje, da si bo nekoliko opomogla z novim predsednikom Mauriciom Macrijem.

peru-brazilija-nova-rudarska-dragulja-latinske-amerike-2

Pot za Argentino pa ne bo enostavna. Kljub temu, da ima bogata nahajališča bakra, zlata, srebra, cinka in litija, so lokalni predpisi izjemno strogi – 7 od 23 provinc v državi ima trenutno prepoved izkopov zaradi okoljskih vprašanj.

Pri BMI Research pričakujejo, da se bodo podjetja, ki delujejo v Latinski Ameriki, še naprej soočala s številnimi političnimi in operativnimi tveganji. Vključno s slabo razvito infrastrukturo, nemiri na področju delovne sile in nezakonitim izkopom zlata. Toda strokovnjaki pravijo, da se bo resnost teh vprašanj v vsaki državi zelo razlikovala.

 peru-brazilija-nova-rudarska-dragulja-latinske-amerike-3

Napovedujejo relativno nemoteno delovanje za rudarje v Čilu, Kolumbiji, Mehiki in Braziliji. Za države Srednje Amerike in Venezuelo na drugi strani, pa se pričakuje, da se bodo soočale s številnimi izzivi. Zlasti v smislu omejene infrastrukture, pomanjkanje reform in povečane varnosti in političnih tveganj.

Nemiri v sektorju delovne sile so še ena velika nevarnost na območju, saj stavke dvigujejo stroške in slabšajo izhodišča za podjetja. Ravno to se je zgodilo z rudnikom bakra Spence podjetja BHP Billiton v Čilu in podjetja South32, ki pridobiva nikelj v rudniku Cerro Matoso v Kolumbiji.

Končno poročilo opozarja, da se bodo okoljski predpisi verjetno zaostrili, zlasti po okoljski nesreči rudnika Samarco v Braziliji. Napoveduje, da se bo to za rudarje odrazilo na višjih stroških in morebitnih zamudah pri projektih.

peru-brazilija-nova-rudarska-dragulja-latinske-amerike-4

Vir: insajder

Bonitetna ocena Tim Valores
KontaktJarška cesta 10 b
1000 Ljubljana
T : 080 30 45
E: info@timvalores.si
Prijava na novice
Hvala za vašo prijavo na novice.
© 2016 TIM VALORES d.o.o. | Kazalo strani | Pravno obvestilo