Pokličite nas:080 30 45
SlHrRuDeEn
Pokličite nas:080 30 45

NOVICE | TIM VALORES D.O.O.Tim Valores

  • EUR/USD1,1332
  • Zlato1.151,14 €/Oz
  • Srebro13,54 €/Oz
Novice

Slovenci v EU med najbolj zagretimi za varčevanje

Čeprav so obrestne mere, ki jih varčevalcem v zadnjih letih ponujajo banke, nizke, se slovenski potrošniki še vedno uvrščajo med tiste, ki so v EU najbolj zagreti za varčevanje. ZPS je zanimalo, kakšne varčevalne navade imajo obiskovalci portala www.zps.si. Anketni vprašalnik sta izpolnila 602 potrošnika, kar 70 % anketirancev pa je sporočilo, da varčuje. Polovica med njimi bi si želela varčevati še več, če bi jim dohodki to dopuščali, saj niso zadovoljni z višino zbranih prihrankov. Dobrim trem četrtinam bi privarčevana sredstva omogočila, da še nekaj mesecev poravnavajo nujne stroške, če bi ugasnil vir rednih dohodkov, petnajstim odstotkom pa le en mesec ali še manj.

slovenci-v-eu-med-najbolj-zagretimi-za-varcevanje

Kot pojasnjujejo na ZPS, so le redki odgovorili, da jim zaradi dovolj velikih dohodkov ni treba varčevati (vsak deseti). Večina tistih, ki ne varčujejo, pa si varčevanja zaradi majhnih dohodkov preprosto ne more privoščiti. Vsak tretji potrošnik je povedal, da ne varčuje zato, ker je družinski proračun obremenjen z odplačevanjem kredita.

»Najmočnejši motiv za varčevanje je (pričakovano) večja finančna varnost, saj si največ bralcev želi ustvariti nekaj finančne rezerve zato, da bodo kos nepričakovanim izdatkom,« je rezultate ankete predstavil Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije. Veliko del sodelujočih v anketi varčuje za popravila, večje nakupe ali počitnice, mnogi pa so sporočili, da varčujejo iz navade. Odgovori bralcev na vprašanja o varčevalnih navadah kažejo na zgledno finančno disciplino, kar je zelo pohvalno. Hranjenje privarčevanih sredstev na ločenem računu, kjer so varna pred potrošnjo, je modra odločitev, česar se zavedajo tudi bralci.

slovenci-v-eu-med-najbolj-zagretimi-za-varcevanje-1

Za najpopularnejši produkt so se izkazali varčevalni računi, saj omogočajo pregled nad privarčevanimi sredstvi, če je treba, pa jih lahko takoj uporabite. Četrtina bralcev hrani denar na vezanem depozitu, (nemajhna) petina pa bankam ne zaupa in denar raje hrani doma v gotovini. Tretjina bralcev je sporočila, da zmorejo varčevati tudi za dodatek k pokojnini, med dolgoročnimi varčevalnimi produkti pa so najbolj pogosto omenjeni vzajemni skladi in delnice.

slovenci-v-eu-med-najbolj-zagretimi-za-varcevanje-2

Sredstva, ki so na razpolago za varčevanje, so seveda omejena, zato je zelo pomembno, da se varčevanja lotimo sistematično. V nadaljevanju je nekaj osnovnih nasvetov ZPS za uspešno varčevanje.

Vir: financnitrgi.com

Bonitetna ocena Tim Valores
KontaktJarška cesta 10 b
1000 Ljubljana
T : 080 30 45
E: info@timvalores.si
Prijava na novice
Strinjam se s pravnimi pogoji in sem prebral izjavo o varovanju zasebnosti.
Dovoljujem, da me do mojega preklica obveščate o zanimivih dogodkih in novicah preko e-sporočil.
V kolikor v prihodnosti ne boste več želeli prejemati naših e- sporočil, se lahko od njiih kadarkoli odjavite ali pa nam pošljete e-mail na: info@timvalores.si. Vašo informacijo bomo obravnavali v skladu z zakonskimi predpisi.

Izjava o varovanju zasebnosti
Hvala za vašo prijavo na novice.