Pokličite nas:080 30 45
SlHrRuDeEn
Pokličite nas:080 30 45

NOVICE | TIM VALORES D.O.O.Tim Valores

  • EUR/USD1,1483
  • Zlato1.073,81 €/Oz
  • Srebro12,84 €/Oz
Novice

Sloveniji napovedujejo 4,7-odstotno rast BDP

Slovenija po jesenskih gospodarskih napovedih evropske komisije postaja pravi podalpski tiger. Bruseljska napoved slovenske rasti je v primerjavi s pomladjo zvišana s 3,3 na 4,7 odstotka za letošnje leto in s 3,1 na štiri odstotke za prihodnje leto.

V območju z evrom bosta letos imeli višjo rast le Irska in Malta, prihodnje leto pa le Malta. Tudi v skupini vseh 28 članic Unije bo višjo rast v obeh letih imela samo še Romunija. Povprečna rast v območju z evrom bo predvidoma znašala 2,2 in 2,1 odstotka. Kot v svoji analizi ugotavlja Bruselj, slovensko rast poganjajo izvoz, zasebno povpraševanje in naložbe. To spremlja zviševanje plač in zaposlovanje. Stopnja brezposelnosti se bo po napovedi znižala na 5,9 odstotka. 

Tudi podjetja nadaljujejo naložbe, da ustrežejo rastočemu povpraševanju doma in v tujini, pišejo analitiki evropske komisije. Investicije so se v prvi polovici leta zvišale za deset odstotkov, tudi v kontekstu zagona novega financiranja projektov iz proračuna EU. Domače povpraševanje se krepi z višjo zaposlenostjo, rastjo plač in bančnimi posojili. Zaradi visoke izkoriščenosti zmogljivosti v izvoznem sektorju pričakujejo nadaljnje naložbe v proizvodnjo. Izvoz krepijo stabilne cene enote dela in zviševanje cenovne konkurenčnosti.

Sloveniji napovedujejo 4,7-odstotno rast BDP
Vir: delo.si
Bonitetna ocena Tim Valores
KontaktJarška cesta 10 b
1000 Ljubljana
T : 080 30 45
E: info@timvalores.si
Prijava na novice
Strinjam se s pravnimi pogoji in sem prebral izjavo o varovanju zasebnosti.
Dovoljujem, da me do mojega preklica obveščate o zanimivih dogodkih in novicah preko e-sporočil.
V kolikor v prihodnosti ne boste več želeli prejemati naših e- sporočil, se lahko od njiih kadarkoli odjavite ali pa nam pošljete e-mail na: info@timvalores.si. Vašo informacijo bomo obravnavali v skladu z zakonskimi predpisi.

Izjava o varovanju zasebnosti
Hvala za vašo prijavo na novice.