Pokličite nas:080 30 45
SlHrRuDeEn
Pokličite nas:080 30 45

NOVICE | TIM VALORES D.O.O.Tim Valores

  • EUR/USD1,1303
  • Zlato1.160,62 €/Oz
  • Srebro13,65 €/Oz
Novice

So evropske banke pred zlomom

Evropske banke so v primerjavi z ameriškimi bankami manj donosne. Poleg tega imajo banke na stari celini še vedno velik delež slabih posojil. Je lahko to pogubno za evropsko gospodarstvo?

so-evropske-banke-pred-zlomom

12 največjih evropskih bank dosega donos 0,16 evra na 91 evrov (sto ameriških dolarjev) svojih sredstev, šest največjih ameriških bank pa 0,84 evra na 91 evrov sredstev, piše spletna stran Bloomberg Business.

Izgube v ZDA in recesija v Evropi
Evropski posojilodajalci (med drugim banke) so v zlomu ameriškega hipotekarnega trga leta 2007 izgubili več kot 500 milijard evrov. Poleg tega sta evropske finančne institucije prizadela tudi padec porabe posameznikov in podjetij ter gospodarska recesija v številnih evropskih državah.

Trije evropski bančni orjaki, švicarski Credit Suisse, nemški Deutsche Bank in škotski Royal Bank of Scotland, so imeli lani milijardne izgube. Deutsche Bank je z le 3,5-odstotnim količnikom kapitalske ustreznosti celo na repu evropske lestvice. Samo do danes je letos vrednost njenih delnic padla za 22 odstotkov.

ECB škodi donosnosti bankam
Tudi ukrepi Evropske centralne banke (ECB), ki z nizko obrestno mero skuša zagnati gospodarstvo in povečati inflacijo, nižajo donosnost evropskih bank.Težava evropskega gospodarstva je tudi, da so na stari celini glavni vir financiranja podjetij bančna posojila, medtem ko se ameriška podjetja financirajo tudi z izdajanjem delnic in obveznic.Evropske banke so tako zaradi velikega deleža slabih posojil in kapitalske podhranjenosti slabo pripravljene na leto 2016, svari Bloomberg Business.

Vir: siol

Bonitetna ocena Tim Valores
KontaktJarška cesta 10 b
1000 Ljubljana
T : 080 30 45
E: info@timvalores.si
Prijava na novice
Strinjam se s pravnimi pogoji in sem prebral izjavo o varovanju zasebnosti.
Dovoljujem, da me do mojega preklica obveščate o zanimivih dogodkih in novicah preko e-sporočil.
V kolikor v prihodnosti ne boste več želeli prejemati naših e- sporočil, se lahko od njiih kadarkoli odjavite ali pa nam pošljete e-mail na: info@timvalores.si. Vašo informacijo bomo obravnavali v skladu z zakonskimi predpisi.

Izjava o varovanju zasebnosti
Hvala za vašo prijavo na novice.