Pokličite nas:080 30 45
SlHrRuDeEn
Pokličite nas:080 30 45

NOVICE | TIM VALORES D.O.O.Tim Valores

  • EUR/USD1,1303
  • Zlato1.160,62 €/Oz
  • Srebro13,65 €/Oz
Novice

Ti grafi potrjujejo, da je Kitajska mehurček, ki čaka, da se razpoči

Fed poskuša povzročiti nekaj večjo zmedo z izjavo, da je še vedno možen dvig obrestne mere v juniju, mi pa smo želeli bližje pogledati na Kitajsko; ki je ponovno objavila šibkejše številke od pričakovanih.

Zelo smo zainteresirani za vsa dogajanja na Kitajskem, saj je država še vedno ena od največjih neto kupcev naše najljubše kovine - zlata. Čeprav njeno gospodarstvo definitivno raste (veliko) počasneje, to ni vplivalo na nakupe zlata. Glavno vprašanje je, ali so ti nakupi namenjeni pripraviti državo za popoln zlom finančnega sistema, ali pa samo kažejo zunanjemu svetu, da ima bilanca stanja centralne banke nekaj trdnih sredstev, ki bi omogočila, da natisnejo več denarja, da bi poskušali podpreti gospodarstvo.

Dejansko je kitajska rast izvoza v aprilu padla v primerjavi z lani za -1,8% potem, ko smo videli v marcu veliko povečanje v višini, ki presega 11%. Res je bil rast marca posledica kitajskega novega leta, kar je povzročilo začasni izvozni stop med novim letom, po katerem so morali izprazniti zaloge. Torej, nižja izvozna številka nas res ne moti, ampak našo pozornost je ujelo dejstvo, da uvoz na Kitajsko pada že 18 zaporednih mesecev. To je definitivno znak razpada na domačem trgu.

To je pomembna ugotovitev in prvi korak v naši osrednji tezi v tem članku. Kljub zniževanju stopnje izvoza in neprekinjenem prostem padu v skupni vrednosti blaga uvoženega na Kitajsko, se vlada drži svojega načrta za rast in želi, da bi se gospodarstvo letos povečalo za 6.5-7%.

In to je tisto, kjer bo vse šlo popolnoma narobe. Očitno na Kitajskem ni veliko povpraševanja po tujih izdelkih, prav tako pa ne obstaja velikega povpraševanja po kitajskih izdelkih v tujini. Edini način, da se številke rasti v gospodarstvu lahko dvignejo je, da ponudijo še eno velikansko poplavo razpoložljivega kredita. In zdaj, nekaj mesecev (ali celo več kot eno leto) kasneje potem, ko smo začeli opozarjati na kitajski problem, podatki končno potrjuje naše sume.

Oglejmo si celoten dolg v kitajskem gospodarstvu (dolg gospodinjstev + dolg podjetij + javni dolg).

ti-grafi-potrjujejo-da-je-kitajska-mehurcek

Morda je vaša prva ugotovitev, da dejansko ni nič narobe, saj je bila večina povečanja dolga posledica kreditne ekspanzije v ne-vladnem sektorju. Ampak to je še en razlog, zakaj nikoli ne smemo jemati kakršne koli informacije ali grafa za samoumevnega, saj ima Kitajska kar nekaj podjetij v državni lasti in dolg od teh družb se prav gotovo ne šteje kot javni dolg. Dodajmo dejstvo, da se je v zadnjih 10 letih kitajski dolg gospodinjstev v primerjavi z BDP več kot potrojil, in zavemo se, da je mehurček razširjen v vseh plasteh družbe.

ti-grafi-potrjujejo-da-je-kitajska-mehurcek-2

Seveda, 200% povečanje zadolženosti gospodinjstev v razmerju do BDP ne zveni preveč slabo za države v razvoju, vendar ne pozabite, BDP se je tudi znatno povečal. Torej, medtem ko je neto zadolženost gospodinjstev v letu 2006 znašala samo 300 milijard $ v letu 2006, se je ta povečala na 4000 milijard $ konec leta 2015. Torej znesek zadolženosti gospodinjstev na Kitajskem, se je v samo 9 letih povečal za 1233%. To je CAGR za 33,4% na leto.

In potem je tukaj še eno grafikon, ki smo ga želeli pokazati; rast naložb v nepremičninskem sektorju države. Videli smo številna poročila o 'mestih duhov', in to ne izgleda kot, da kitajska vlada zmanjšuje skupne naložbe v nepremičnine in gradbeništvo.

ti-grafi-potrjujejo-da-je-kitajska-mehurcek-3

Dejansko, medtem ko zasebni sektor upočasnjuje svoje naložbe v nove projekte, povezane z nepremičninami, je vlada okrepila stališče in še povečuje svoje naložbe. Ja, videli bomo več in več mest duhov na Kitajskem!

In morda je to razlog, da Kitajska še naprej kupuje več zlata, da si zagotovi zlato, kot rezervni načrt. Tako bo ohranila vsaj nekaj svoje verodostojnosti in kreditno sposobnost. Rusija je v prvem četrtletju letošnjega leta v svoje rezerve dodala 1,5 milijona unč zlata, medtem ko je Kitajska dodala več kot milijon unč zlata in še naprej, mesec za mesecem, kupuje zlato.

Vir: insajder

Bonitetna ocena Tim Valores
KontaktJarška cesta 10 b
1000 Ljubljana
T : 080 30 45
E: info@timvalores.si
Prijava na novice
Strinjam se s pravnimi pogoji in sem prebral izjavo o varovanju zasebnosti.
Dovoljujem, da me do mojega preklica obveščate o zanimivih dogodkih in novicah preko e-sporočil.
V kolikor v prihodnosti ne boste več želeli prejemati naših e- sporočil, se lahko od njiih kadarkoli odjavite ali pa nam pošljete e-mail na: info@timvalores.si. Vašo informacijo bomo obravnavali v skladu z zakonskimi predpisi.

Izjava o varovanju zasebnosti
Hvala za vašo prijavo na novice.